×

THYME SYSTEMS blog

Sedam ključnih WMS procesa.

Sedam ključnih WMS procesa.

Jesu li sva skladišta ista? Kratak odgovor: ne, ali istovremeno i da! 
Hajde da to malo pojasnimo.
Da, skladišta su ista u 7 ključnih aspekata. Dijele 7 ključnih procesa. Dva se poklapaju sa protokom robe prema unutra, tri prema izlazu robe i  plus povrati i dodavanje vrijednosti.

Pa, u čemu je razlika?

Glavna razlika je u tome kako se svaki proces fizički vodi i elektronički kontrolira. Na primjer, dva konkurenta s istim proizvodima često će imati različite načine rada.

Barkodiranje i skeniranje standardizirani su za većinu kompanija, ali su logistika i načini obavljanja poslova u svakom skladištu, kada su u pitanju  fizički materijali, donekle jedinstveni za svako skladišno poslovanje. To je uzrokovano faktorima uključujući veličinu skladišnog kapaciteta, skladišni kapacitet, temperaturu, profile narudžbi, zakonske zahtjeve, kulturu kompanije i količinu robe koja se kreće kroz skladište.

U našoj seriji postova predstavit ćemo Vam sedam ključnih procesa koji su isti za sva skladišta, počevši od procesa primanja.

Predstavljamo WMS proces #1:
Receiving-Prijem

Receiving: Čin prebacivanja proizvoda u skladište i unošenja u sistem.

Prijemi mogu biti za pojedinačne proizvode, predmete, litre, kartone, pakete, gajbe, kilograme ili pune palete. Predmeti mogu biti veliki, kao što su palete ili mali kao olovka. Najbolji način za primanje proizvoda je putem obavijesti o najavi isporuke (ASN) od dobavljača.

Pomoću ovih informacija o sistemu, operateri mogu skenirati barkodove pošiljke kako bi prikazali ASN. Ako isporuka odgovara ASN-u, tada se roba može unijeti i ažurirati  u sistemu. 

Međutim, iako je roba spremna za odlaganje,  u ovom trenutku ona se još uvijek nalazi na prijemu. Zavisno od sistema, neki sistemi dopuštaju da se roba u ovom trenutku primi na zalihe, dok drugi zahtijevaju da se roba isporuči na određenu skladišnu lokaciju prije ažuriranja zaliha. To u potpunosti ovisi o zahtjevima korisnika i načinu postavljanja sistema.