×

THYME SYSTEMS blog

 Picking- Prikupljanje Robe

Picking- Prikupljanje Robe

Postoje dvije glavne vrste prikupljanja robe.

Primarno: Ovo je prvi odabir robe. U nekim slučajevima, prvo prikupljanje se isporučuje izravno na mjesto za skladištenje ili na pakirnicu radi finalizacije, slanja i otpreme, pa tako prvo prikupljanje postaje posljednje prikupljanje robe.

Sekundarno: Ovo je drugi proces prikupljanja robe. Neki primarni odabiri podliježu drugom postupku prikupljanja, posebno gdje se prikupljena roba mora rasporediti u grupisane narudžbe (multinarudžbe) ili diskretne narudžbe (pojedinačne narudžbe) putem procesa ili sistema sortiranja. Uz pojavu internetske prodaje u mnogim industrijama, daleko više kompanija provodi sekundarne procese odabira nego ikad prije.

Nakon prijema narudžbi, uobičajeno je da se narudžbe objavljuju „u stvarnom vremenu“ ili u „valovima“. Narudžbe u stvarnom vremenu preuzimaju se po prijemu. Narudžbe prikupljene za određeno vrijeme prikupljanja i transportne rute nazivaju se „valovi“.

Valovi se mogu pokrenuti prema nahođenju upravitelja DC-a prema kriterijima koje oni odrede. Kao što je gore navedeno, odabir može biti diskretan, to jest jedna narudžba odjednom, grupisana to jest više narudžbi odjednom ili grupno, to jest biranje sve robe odjednom za sortiranje prema određenim narudžbama kupaca.

Često kompanije mogu koristiti sve tri vrste prikupljanja robe. Sa sve većim online narudžbama, kompanije sve više instaliraju aparate za skupljanje, kao što su zidovi, sistemi za osvjetljavanje, sistemi za isporuku robe osobi i sistemi za sortiranje s više pojaseva, kako bi se nosili s većom količinom malih narudžbi.

Šta je sa tačnošću odabira? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju upravitelji skladišta. Trebate li skenirati proizvod ili lokaciju ili oboje tokom prikupljanja robe?

To uveliko ovisi o potrebnom stepenu tačnosti. Ako se oba skeniranja urade, preciznost se povećava, ali će brzina odabira biti manja u odnosu na jednostavno skeniranje lokacije.

Pouka: 

Prikupljanje robe koristi veliku količinu resursa i može odražavati oko 60% ili više osoblja skladišta. Pametni sistemi za odabir i WMS neophodni su za sve složenije poslove.